Dojo kun-regels
Bij karate staat traditie hoog in het vaandel, derhalve gelden ook strikte regels in de dojo.
- Wanneer je de dojo binnenkomt of verlaat maak je een buiging naar de kamize/shomen (erewand waar de foto’s van de (groot)meesters hangen en de principes van de krijgskunsten budo en bushido).
- Ben je te laat, dan mag je niet zomaar de les binnenlopen. Ga dan in stilte op je knieën zitten bij de rand van de dojo en wacht je op het teken dat je je bij de les mag voegen.
- Aan het begin en einde van de training wordt er gegroet op de volgende wijze:
- Alle leden gaan tegenover de sensei staan, gerangschikt op graduatie met de hielen naast elkaar en de armen langs het lichaam
- De sensei gaat eerst zitten; op het commando ‘seisa‘ gaat de rest van de groep zitten.
- Eerst wordt de linker- en daarna de rechterknie op de grond gezet.
- Op het commando ‘mokuso‘ sluit men de ogen (begin meditatie).
- Op het commando ‘mokuso-yame‘ opent men de ogen (einde meditatie).
- De leraar draait zich naar de kamize/shomen (erewand waar de foto’s van de (groot)meesters hangen en de principes van de krijgskunsten budo en bushido)
- Daarna geeft de senpai of de hoogst gegradueerde leerling het commando ‘shomen-ni-rei‘ en men groet de (groot)meesters.
- Daarna geeft de senpai of de hoogst gegradueerde leerling het commando ‘sensei ni rei’ (groet aan de leraar). Deze keer zeg je ‘oss’.
- Daarna geeft de senpai of de hoogst gegradueerde leerling het commando ‘otagai ni rei’ (groet aan elkaar). Ook deze keer zeg je ‘oss’.
- De sensei gaat staan; op commando ‘geratsu‘ gaat de rest van de groep staan.
- Als iedereen staat volgt nog een staande groet (met 'oss’).
- Voor en na een oefening maak je altijd een buiging naar je oefenmaatje.
- Tijdens de les verlaat je pas de dojo, nadat hiervoor toestemming is gegeven door de sensei, senpai of dojo-assistent.
- Als de groetceremonie aan het begin van de les al is begonnen en je bent te laat, wacht dan buiten de zaal, in stilte. Je krijgt vanzelf van de trainer een teken dat je erbij kunt komen zitten. Ga dan op een beschikbare plek zitten, achteraan, zonder verstoringen en praten.
- De leraar wordt nooit met naam of voornaam aangesproken, maar altijd met Sensei, de hoogst gegradueerde wordt altijd met Sensei of Senpai aangesproken, afhankelijk van zijn graad.
- Als een les is afgelopen laat iedereen de Sensei bij het verlaten van de dojo voorgaan, indien hij dat wil. Vervolgens verlaat iedereen op bandhoogte de dojo.
- Zorg altijd voor een schoon/strijke karatepak (gi) en draag alleen de band(Obi) waar je recht op hebt. De karatepakken worden door de dames/meisjes gedragen met wit hemd of T-shirt en door de heren/jongens zonder. Lange haren dienen te worden vastgezet met elastiek of zachte stof haarband.
- Zorg altijd voor schoon handen en voeten en geknipt nagels.
- Het dragen van sieraden is verboden.
- In de dojo heeft men respect voor iedereen.
- Nooit snoep, kauwgum of eten in je mond in de dojo.
- Toeschouwers verlaten de zaal na aanvang van de training, totdat de training is afgelopen.
Gedragscode stichting Bu-jutsu karate JKA 1 van 5
Voor u ligt de gedragscode van de stichting Bu-jutsu karate JKA.
Sporten doe je omdat je het leuk vindt. Zorg daarom dat het ook leuk blijft. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de anderen in je team/trainingsgroep en voor jullie tegenstander.
We gaan respectvol met elkaar om, iedereen doet mee en mag zichzelf zijn.
Ongewenst gedrag door medesporters staat hoog in de ranglijst van grensoverschrijdend gedrag, en met deze gedragscode zorgen we ervoor dat sporten bij onze club ook leuk blijft.
Voor iedereen die bij Bu-jutsu karate JKA sport geldt de zgn dojo kun. dit zijn de 5 belangrijke uitgangspunten binnen het JKA karate. Funakoshi Shihan heeft deze regels bedacht omdat hij geloofde dat een echte karateka deze regels in zowel de dojo als in zijn leven kan gebruiken. Alles wat men in de dojo leert, moet ook in het dagelijks leven toegepast kunnen worden.